Guide – hvilke selskabsformer findes der?

Der findes et hav af forskellige selskabsformer, og det kan derfor være svært at finde ud af, hvilken selskabsform man skal bruge, når man er i færd med at opstarte et nyt og spændende selskab. Der findes blandt andet et aktieselskab, et iværksætterselskab, et holdingselskab og mange flere! Er du i tvivl om, hvilken selskabsform, du skal vælge til dit nystartede selskab? Så læs med herunder, hvor du får en komplet guide med en liste over hvilke selskabsformer, der findes.

Aktieselskab

Aktieselskaber er primært udbredt blandt større selskaber, der ønsker at udvide markedet til aktier. Ønsker du at starte et aktieselskab, eller udvide dit nuværende selskab til et aktieselskab, skal du som minimum have et indskud på 40.000 kroner i selskab. Dette indskud skal komme fra selskabsejeren egen lomme. Et aktieselskab består af flere forskellige personer – herunder eksempelvis personer, eller ejere, der skal indgå i en bestyrelse eller direktion. Ejer du et aktieselskab, skal du desuden føre en ejerbog samt indrette selskabets præcise årsomsætning. Grunden til dette er, at nogle investerer aktier i dit selskab, og disse omsætningstal er afgørende for, hvordan dit selskab vil klare sig på aktiemarkedet. Det anbefales ikke, at man opstarter et aktieselskab som nybegynder, da aktieselskaber kræver mange ressourcer og store omsætninger.

Partnerselskab

Mange er ikke klar over det, men et partnerselskab er en god blanding af et aktieselskab og et interessentselskab. Et partnerselskab indeholder dog flere skattemæssige og juridiske fordele. Et partnerselskab består af to forskellige selskabsejere: den personlige ejer, der hæfter personligt for alle udgifter, og en kommanditist, der hæfter begrænset for selskabets udgifter. Et partnerselskab kan især være en fordel for dig, der ejer et nystartet selskab, der oplever underskud i længere periode. Du skal dog være opmærksom på, at det kræver en direkte udbetaling på mindst 40.000 kroner for at starte et partnerselskab.

Holdingselskab

Et holdingselskab er en del anderledes end tidligere nævnte selskaber. Grunden til dette er, at et holdingselskab ikke er en egentlig selskabsform, men blot en bestemt betegnelse for et selskab, der ejer aktier i andre selskaber. Et holdingselskab har derfor typisk lidt til ingen omsætning, da selskabet ikke producerer eller fremstiller produkter til salg. En af de primære fordele ved et holdingselskab er, at selskabet ikke selskabet ikke skal momsregistreret, da selskabet ikke udfører momspligtig aktivitet i form af eksempelvis import og eksport af produkter. Der kan være mange forskellige ejere ved et holdingselskab – dette er også en af grundene til, at mange vælger denne selskabsform.

Anpartsselskab

Sidst, men bestemt ikke mindst på listen, er anpartsselskabet. Et anpartsselskab er et kapitalskab, der kan ofte omtales med forkortelsen ApS. Et anpartsselskab er et personligt ejet selskab, hvor ejeren hæfter for alle selskabsudgifter. Der er flere forskellige fordele ved at stifte et anpartsselskab – herunder eksempelvis at anpartsselskabet både kan ejes af privatpersoner og andre selskaber. Dette giver selskabsejerne en enorm frihed og fleksibilitet i forhold til mange andre selskabsformer.

Nu er du klar til at vælge lige præcis den selskabsform, der matcher dit spændende, nye selskab!